Twee Streepjes


Regie & montage: Janneke Aronson
(2021)

Alsof ze een pubermeisje is dat niet snapt hoe een condoom werkt, in plaats een volwassen vrouw die een volwassen beslissing neemt. Zo voelt Janneke zich behandeld bij haar bezoek aan de abortuskliniek. Dat het recht op abortus ter discussie staat, dat weet ze. Sterker nog, voorafgaand aan het bezoek aan de kliniek heeft ze zich zo goed mogelijk voorbereid:

“We komen aan bij de kliniek in Utrecht en parkeren de fietsen. Gespannen klungel ik met mijn fietsslot. Ik had me daarvoor mentaal al dagenlang voorbereid en gedrild op de mogelijke aanwezigheid van anti-abortus demonstranten.”

Er staat gelukkig niemand. Maar dat het juist de medewerkers van de kliniek zijn die haar het gevoel geven dat ze een domme en naïeve fout begaan heeft, dat had Janneke Aronson niet verwacht.

Na haar behandeling deelt ze haar ervaring heel bewust open en eerlijk. Hoe meer ze erover deelt, hoe meer ze erachter komt hoeveel vrouwen in haar omgeving dit ook hebben meegemaakt. Ook merkt ze dat het niet altijd goed wordt ontvangen. Sommige vrienden vermijden het woord abortus en klungelen onhandig met termen als ‘dat ene’ en ‘dat hele gebeuren.’ Zelfs als ze hen verzekert dat het voor haar geen taboe is. En toch, hoe open ze er zelf ook over is, hoe graag ze het taboe op abortus wil doorbreken, aan één iemand durft ze het niet te vertellen…

Luister vanaf 22:58

Eindredactie: Katinka Baehr
Muziek: Podington Bear
Techniek: Arno Peters